Alertes fake!
Publicat per Xavier Tolentino Marjanet a SEGURETAT · 21 November 2018
Tags: publicitat, amenaces, virus, software, seguretat
Tags: publicitat, amenaces, virus, software, seguretat
Molt sovint, quan entrem a pàgines web, ens trobem amb un banner o fins i tot un pop-up on ens adverteixen que el nostre ordinador té amenaces, "está lento", té molts virus, etc. Fins i tot ens animen a fer clic a un enllaç per a duplicar o triplicar la velocitat de connexió a internet.
En alguns casos, el nivell d'engany és tal, que se'ns mostra al navegador una imatge d'una finestra calcada a les de Windows on hi apareix un botó per acceptar o cancelar i, tant si triem una opció o l'altra, s'activa un enllaç que ens porta a la descàrrega d'un programa que aparentment fa miracles amb el nostre sistema.
Tot això son fakes, simple publicitat que mitjançant l'enginyeria social pretenen colar-nos serveis de subscripció a programes que en realitat no fan res. I en algunes ocasions, algún d'aquests programes, obren les portes del nostre ordinador per a que ens puguin robar informació o espiar.
El navegador només mostra pàgines web, això ho hem de tenir clar. Si un navegador ens mostra una finestra igual que les de les alertes de Windows, és simplement una imatge amb un vincle a una pàgina web on ens voldran vendre un soft que no fa res ho arregla tot.
Millor un exemple, no?
Què? És una finestra de Windows?? Doncs no, és una captura d'una finestra, el que veieu és un simple jpg.
Per a que, des del navegador, es pogués analitzar el nostre ordinador se'ns demanaria que instal·léssim extensions o complements, donar permisos i ens sortirien mil advertències. Només un programa instal·lat a l'ordinador pot analitzar-lo a fons. Si que és cert que algunes companyines que desenvolupen antivirus ens han permès fer anàlisi de l'ordinador des de la web, però en realitat el que es fa és executar una aplicació que, habitualment, activa el motor Java. I, com és normal, Java ens adverteix d'això.
Si per error heu deixat entrar un d'aquests programes, desinstal·leu-lo immediatament. En el cas de que sigui un malparit que no es deixa desinstal·lar, sempre trobareu documentació de com fer-ho a google i si no us en sortiu doncs servei tècnic.
Una altra de les 'virtuts' d'aquests fakes és que ens canvien el cercador predeterminat del navegador (google normalment) per el "cercador" "ask!", per exemple. Us sona?
Com evitar això?
Bé, no em vull extendre més, crec que el concepte d'alertes fake ha quedat clar. I com sempre dic, si teniu qualsevol dubte, pregunteu!Hem de prendre consciència de que les coses que se'ns mostren als banner o pop-up de les pàgines web són PUBLICITAT. De la mateixa manera que desconfiem quan en una web ens diuen "Ets el visitant 1.000.000, fes clic aquí per recollir el premi" també hem de desconfiar de qualsevol tipus d'alerta que veiem a una pàgina web.Quan el nostre sistema té un problema ens apareixierà una alerta a l'àrea de notificacions (allà on hi ha el rellotge de windows) no pas a un navegador. Si tenim un virus serà l'antivirus qui ens avisarà no pas el navegador.Si al visitar alguna web veiem un banner on se'ns informa de que Java o Adobe Flash no estan actualitzats, no en feu ni cas! Java i Flash són programes instal·lats al nostre ordinador, i serà a través del sistema on se'ns notificarà si hi ha actualitzacions disponibles, no pas al navegador.
Salut!